Followers

Thursday 21 March 2013

MR.CRAB CREAMY BUTTER...@_@

 


 U OLLLLSSS... TERLIUR TAK?? YUMMY NYE....

lately ni ramai orang bercerita 'Ketam Butter' memang menjilat jari... dah la tengah hari buta ni, nak dekat lunch hour, mana tak lapar dibuatnya bila tgk pic ni?? 

so, as a 'penggila' Mr.Crab ni, so i pun planning nak cuba lah resepi ni... searching2, terjumpalah resepi ni....Esok dah Sabtu, bleh la p pasar n main masak-masak...heheh

Kepada yang nak cuba jugak, jom kita main masak2 sama2 esok nak???

 RESEPI : Resepi : Creamy Butter Crab / Ketam Masak Mentega Berkrim

Bahan-bahan :-

  1. 6 batang cili padi
  2. 6 ulas bawang putih
  3. 1 tin susu sejat F&N
  4. 3 biji KUNING telur masin
  5. 5-6 sudu besar mentega (i suka pakai brand buttercup)
  6. 5 ekor ketam sederhana besar
  7. Sedikit minyak untuk menggoreng
  8. Garam secukup rasa

Caranya :-

  1. Letak sedikit minyak dan goreng ketam yang telah dipotong dengan api kecil. Tutup kuali dengan tudung kuali dan biarkan lebih kurang 10-15 minit sampai ketam masak. Lepas tu tutup api.
  2. Sementara tunggu ketam masak, hiriskan bawang putih dan ketukkan cili padi.
  3. Sediakan kuali yang lain, buka api kecil dan masukkan mentega. Bila mentega dah cair, masukkan bawang putih dan cili padi. Gaul sebentar.
  4. Tuang susu sejat dan kemudian masukkan kuning telur masin (peringatan: kuning telur masin sahaja tau. Tak sebut langsung part putihnya tau). Lenyek-lenyekkan kuning telur masin tu sampai hancur.
  5. Sepanjang proses penyediaan ni, pastikan tangan tu sentiasa menggaulkan kesemua bahan tanpa henti.
  6. Masukkan garam secukup rasa.
  7. Kemudian masukkan ketam yang dah digoreng tadi.
  8. Gaul sehingga sebati.
  9. Tutup api bila kuah / creamy sudah sedikit pekat dan mendidih. Jangan biarkan terlalu lama mendidih nanti creamy nya jadi kering dan terlalu pekat.
  10. Sedia untuk dimakan sehingga menjilat mangkuk (eh! Hehehe).

Cadangan pemakanan : Makan Creamy Butter Crab bersama-sama Nasi Goreng Cina (mantop!)
 
THANKS TO REENA'S FOR SHARING....

No comments:

Post a Comment